NIEUWJAARSBIJEENKOMST 10-1-2019

15-1-2019

De Nieuwjaarsbijeenkomst in Hotel Trias in Palamòs werd bijgewoond door 42 leden en daarbij was ook aanwezig de Honorair-Consul in Barcelona, de Heer D.Kremer.

Na een genoeglijke receptie werd door het restaurant van het Hotel een lunch geserveerd met een reeks smakelijke tapas,gevolgd door een keuze naar ieders smaak uit het hoofdmenu (entrecot,magret of lubina) en het dessert (tarta de chocolate of vanilleijs met carpaccio van ananas),een enander overvloedig voorzien van wijn en water.

Zoals gebruikelijk werd het woord gegeven aan onze Consul,die in fraaie bewoordingen zijn waardering uitsprak voor de V.N.P.G en in het bijzonder de immer goede sfeer die hij  ervaart onder de leden en hij was onder de indruk van de diverse activiteiten die in de loop van het jaat plaatsvinden.

Ook de voorzitter gaf in zijn Nieuwjaarsrede aanleiding op de van hem bekende wijze   tot overdenking van hetgeen afgelopen jaar plaatsvond.

Hieronder volgt een verslag: 

DAMES EN HEREN,

Welkom op deze Nieuwjaarsbijeenkomst van onze Vereniging en  een bijzonder welkom voor de Heer Dirk Kremer ,onze honorair-consul in Barcelona.

Het is  de elfde keer dat ik als voorzitter van de VNPG  u welkom mag heten en het Nieuwe Jaar mag inluiden  met  iets   om over na te  denken.

2018 was  voor onze vereniging een rustig jaar waarin  we nieuwe vrienden kregen en van enkele oude vrienden afscheid moesten nemen. 

De wereld om ons heen was minder rustig.

Klimaatakkoord, gele hesjes, Poetin, Trump , Brexit , Erdogan  ,Catalunya , fake-news en nog veel  meer    en dan vergeten we wel eens dat het eigenlijk nog nooit zo goed gegaan is in de wereld.

Minder armoe, minder honger , minder analfabeten, meer onderwijs, meer kennis ,meer mogelijkheden ,het is iets warmer en de wereld is in onze tijd nog niet zo groen geweest.

Natuurlijk kan en moet het altijd beter.

Met de gezondheid in Nederland lijkt het niet zo goed te gaan wanneer je   TV-advertenties mag geloven .

Een op de vier personen heeft diabetes en overgewicht, een op de vijf een longziekte, een op de drie kanker, een op de vier een verhoogd cholesterol ,een op de vijf reuma en een op de vier een hersen aandoening en dat is nog niet alles.

Zou er  nog één gezonde dokter zijn in de zaal?

Iedereen  begrijpt dat het erg veel geld kost en dat mensen in verwarring raken ,zoals bv een oude baas vertelde :

hij was erg bezorgd  na de operatie van zijn prestatieklier   omdat hij nog onder controle was van de frambozendienst.

De zaken die ons bezighielden in 2018 hebben gemeenschappelijke kenmerken.

1.Voortdurende eenzijdige informatie   en   indoctrinatie.  

2.De  neiging tot  afkeuring en agressie wanneer iemand  iets vertelt dat waar is.

Voorbeelden:

Kijk eens naar TV3 of lees El Punt :volkomen  onschuldige politici  in de  gevangenis ,onschuldige bewindslieden verbannen ,repressie door de constitutie.  

Er zijn verschillen gevonden in  intelligentie tussen  volken op basis van hun DNA en ieder van  ons heeft een 1,5 tot 3 % Neanderthal-DNA.

Dat is in het licht van de evolutie begrijpelijk, maar op het moment dat ik  twee volkeren vergelijk moet ik oppassen met wat ik zeg.

Het wordt  langzaam warmer op aarde sinds de laatste ijstijd zonder duidelijke  relatie met  CO2  in de lucht en  99% van de  geleerden geeft de mens de schuld.

We spreken altijd  over dampkring en inderdaad heeft    water het meeste broeikaseffect.

Zonder water in de lucht zou het op aarde  gemiddeld 33 graden onder nul zijn.

Stofdeeltjes ,rook, methaan,NO2 en CO2 (= 0,04 volume%)hebben een  bescheiden aandeel.   

Sinds 2014 draait een satelliet om de aarde die CO2 meet en de naam daarvan is OCO2 en tot nu toe heeft dat geen conclusie opgeleverd, hetgeen doet vermoeden dat de resultaten tot nu toe het geloof in menselijke schuld niet ondersteunen

U krijgt wel een klimaatakkoord-rekening van misschien € 30.000.00 per persoon in de komende jaren zonder garantie dat de aarde minder warm zal zijn .

Denk nog eens  aan Galileo Galilei die berekende dat de aarde om de zon draait en om zijn as.

De uitkomst van zijn berekening  beviel   99 % van de geleerden niet en Galileo zat de rest van zijn leven in huisarrest.

Overigens blijven we nog steeds zeggen   dat de zon opkomt en ondergaat, wat niet waar is.

Geloof is niet altijd een goede raadgever.

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om naar de toekomst te zien en vol verwachting te zijn van goed nieuws.

Laten wij ons   voornemen om iedere dag in 2019 zelf  te zorgen voor goed nieuws.

Ik eindig , zoals Cato in iedere vergadering van de Senaat in het oude Rome :

"Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"

"Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden"

 Overigens ben ik van mening dat elke vereniging  evenveel waard is als ieder van zijn leden.

U een gezellige bijeenkomst met een eenvoudige doch voedzame maaltijd wensend.

Een Voorspoedig 2019. 

Zalig Nieuwjaar.Terug naar nieuws